2010. augusztus 26., csütörtök

Egy gyors kirohanás az amatőr parlagfűirtás ellen

(Sajnos) már májusban tudtam, hogy ezt a psztot meg fogom írni. Van egy alternatív útvonalam hazafelé, leginkább akkor használom, ha a Müllerbe megyek mielőtt hazamennék, egy kis domb és senki földje, két oldalról persze jó magyar szokás szerint sorompóval és "TILOSAZÁ" táblákkal lezárva, dehát a bicikli átfér, így én is megyek vele ...

Szóval mivel ez a pusztaság valójában egy nagy mező (és valóban rét van, rengeteg virággal, a szokásos réti növényekkel), hát néha lekaszálják. Középen rendzseresen kaszálják, gyűjtik bálákba meg minden, ahogy kell, MŰVELIK ha úgy tetszik.

Az út szélén egyik oldalon árok, a másik oldalon sík terep - itt egy évben kétszer vágják le a füvet - májusban és szeptemberben. Mielőtt kikelne a parlagfű és mikor legjobban poroz.

Köszi 1%-nak felajánlott adóforintok és hozzáértő okosok!

Így néz ki az út egyik oldala, ahol nincs "parlagfűirtás" (értsd csontig levégott egészséges növényzet:


Gyomnövények, ja, virágok meg füvek.

És ilyen a másik oldal (egy sima úttest, kb 5 méter van a két fénykép között):


Tanulság: Ne irtsad a parlagfüvet, csak ha tudod hogy kell. Nem az a megoldás, hogy a többi növényt lenyesed, mert az a parlagűnek csak jó - annál jobban tud fejlődni. Rendszeresen kell irtani vagy egyáltalán nem hagyni megtelepedni - kihúzni amikor megjelenik. Ja, erre oda kellene figyelni, ott lenni, foglalkozni vele. Meg akkor hova nemme az a rengeteg pénz, amit "fűkaszára" költenek az önkormányzatok?

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése