2010. augusztus 25., szerda

Kertészetek a levegőből

A múlt héten Budapest-Amszertdan-Glasgow majd ugyanez vissza a levegőben teljesítése közben volt alkalmam szemlélődni a magasból. Gyorsan két nagy különbséget a magyar/skót és a holland látvány között: Hollandia a levegőből mértani minták szerint szerveződik_ négyzetek, téglalpok, szögletes utak, nyilván a feltöltött/lecsapolt területek sík jellegéből és eleve mesterséges eredetéből adódóan. A magyar de főleg a skót látvány: sokszögek, girbe-gurba utakkal.

Nem igazán tudtam eldönteni, melyik a szebb, bizonyos szempontból mindegyik az.

Egy másik szembetűnő különbség, ami nyilván a virágkertészetre szakosodott holland kertészetek jellemzője, a rengeteg üvegház. El is határoztam, hogy fogok csinálni egy palántázó melegágyat/fóliát (ha üvegházat nem is) jövő tavasszal.

És még egy: Németország a levegőből - szélerőművek, ameddig a szem ellát. Minden szántóföldön 5-10 van ahol 50-100 - sokáig tart majd, míg utolérjük őket, főleg, hogy mi még el sem kezdtük. Hollandia partjai előtt is egy óriási szélpark. Magyarországon hány DARAB szélturbina van? Fogadjunk nincs több 200-nál, és akkor optimista voltam ...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése